Érdekes találkozó: José megvárja Mariát

2017. szeptember. 23 17:41

Ezúttal nem egy brazil szappanopera címéről van szó, hanem két hurrikánról az Atlanti-óceán felett. Jövőbeni útjuk lehet, hogy közös lesz.

Maria észak felé vonul a következő napokban. José helyzete az USA keleti partjainál pedig fontos szerepet játszik Maria jövendőbeli útvonalában.

Észak-Carolinától New Englandig a lakosság továbbra is figyelemmel kell kísérje Maria útját. Maria a következő napokban észak felé fordul, a nagytérségű atlanti-óceáni folyamatok és a trópusi vihar kategóriájú Jose hatására.

Azért fordul Maria a hétvégén északabbra, mivel gyengül az atlanti óceán feletti kormányzó áramlatok ereje, amik feltartóztatják Jose-t a keleti partnál.

Jose megállít egy magas nyomású képződményt az Egyesült Államok keleti területei felett, ami ezért nem tud keletebbre mozdulni. Ha ez a magas nyomás keletebbre tudna terjeszkedni, Mariat egy nyugat-északnyugati mozgásra kényszerítené Az Egyesült Államok felé.

Ehelyett Maria áthalad több szélességi körön északra, az Egyesült Államok feletti és az óceán feletti magas nyomás között (ábra alul).

Ez nem azt jelenti, hogy a keleti partvidék már kint van a slamasztikából és nyomát sem fogja észrevenni Marianak. Ezt még túl korai kijelenteni. Nem tudhatjuk, hogy Maria milyen közel kerül a keleti partvidékhez. Bármilyen hatás, csapás a jövő hét elejéig nem várható, ha egyáltalán bármi is bekövetkezik.

A kulcs a Maria haladását kormányzó erőkhöz ás José középpontjának leépülésében van. Ekkor a magas nyomás ismét meg tud majd erősödni Mariától északra és keletre. Maria beszorul a két nagy anticiklon közé. Ha ez a sikátor, folyosó létrejön, kiderül, hogy Maria középpontja milyen közel kerül a amerikai partvidékhez.

Maria várhatóan nagy vízkorbácsoló hatás lehet a partoknál, sokkal inkább, mint José volt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.