Érkezik az Ursidák meteorraj

2018. december. 21 13:26

A több téli csillagászati esemény közül az Ursidák meteorraj érkezése is látványossá teszi a téli éjszakákat. Nem hallott még az Ursidákról?

Nyolc nappal a Geminidák pénteki maximuma után újabb meteorraj érkezik, igaz, sokkal szerényebb aktivitással.

A számítások szerint az Ursidák meteorraj csúcsa december 22-én  magyar idő szerint 21 és 23 óra 10 perc között várható. Az aktivitás 40-80 db/óra lehet, vagyis idén legalább 4-8-szor több lesz, mint a szokásos évenkénti aktivitás. A kitörést a raj szülőobjektumáról, a Tuttle-üstökösről az i.sz. 700-900 között ledobott poranyag okozza. A rajtagok sebessége 33,5 km/s. Igaz, hogy majdnem telihold lesz, de mivel éjfél előtt lesz a csúcs, így többen vállalkoznak majd a megfigyelésre, nem úgy, mintha hajnali esemény lenne. A hullócsillagok érkezése a Kis Göncöl irányából várható.

A szombat esti órákban nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, így a nyugati és középső tájakon, a meteorzápor maximumán akár láthatóvá válhat néhány hullócsillag. A Tiszántúlon van a legkisebb esély arra, hogy a jelenség látszani fog a felhők között.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.