Európában és hazánkban is az idei volt a legforróbb nyár

2022. szeptember. 12 6:15

Bővelkedett szélsőségekben az idei nyár mind a kontinensen, mind hazánk területén. A pusztító hőhullámok súlyos aszályhelyzettel karöltve tetézték a bajt.

Európa a legmelegebb nyarát és egyben a legforróbb augusztusát jegyezte a mérések kezdete óta, közölte a Meteorológiai Világszervezet a Copernicus Climate Change Service adatai alapján. A rendkívüli meleghez az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszályhelyzete is társult, mindez hatalmas erdőtüzek kialakulásához vezetett Európa nyugati tájain, melyek során 500 000 hektár égett porig.

A szélsőséges időjárás számos napi és abszolút rekordot hozott szerte a kontinensen.

Hazánkat sem kímélték az elemek az elmúlt hónapokban: az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es nyár 2,0 fokkal melegebb volt a megszokottnál, ezzel a legmelegebb 1901 óta. A nyár hónapjait külön tekintve a június a harmadik, a július az ötödik, az augusztus a második legmelegebb lett az országban 1901 óta. Öt hőhullámot kellett átvészelnünk, a Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mért 41,5 fokos, legmagasabb maximum pedig a valaha jegyzett második legmagasabb hőmérséklet hazánk területén.

A küszöbnapok száma is rendkívüli nyárról tanúskodik: a nyári napok száma (Tmax ≥ 25 °C) országosan 84 (átlag: 65 nap), a hőségnapoké (Tmax ≥ 30 °C) a szokásosnál húsz nappal több, 46 (átlag: 26 nap) volt idén nyáron. Forró nap (Tmax ≥ 35 °C) országos átlagban 11 fordult elő, ami nyolc nappal több a sokévi átlagnál.

A forróság nálunk is súlyos aszállyal karöltve tetézte a bajt: az idei év első hét hónapja a valaha jegyzett legszárazabb volt hazánkban.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.