Extrém magas rajtunk a légnyomás

2018. szeptember. 26 11:53

A hétfőn átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon alakult ki felettünk.

Szeptember végéhez képest szokatlanul magas a légnyomás régiónkban. A Balkán-félszigettől egészen a Brit-szigetek déli részéig húzódó anticiklon középpontjában 1040 hPa-ig nőtt a tengerszintre átszámított légnyomás. Ilyen erős anticiklon jellemzően tél közepén szokott kialakulni térségünkben.

A troposzféra 1000-4000 méter közötti szintjeinek erőteljes kiszáradása szintjén hozzájárult az erős anticiklon kialakulásához. Az alábbi térképen látható, hogy 1500 méteres magasságban “puskapor száraz” lesz a levegő mindössze 10 % a nedvességtartalom. Hazánkban ehhez a magassághoz legközelebb Kékestető található, ezért az ottani meteorológiai mérőállomás nedvesség adatait figyelemmel kísérve szerda késő délután, este megfigyelhető lesz a levegő rendkívüli kiszáradása.

Élettani hatásokat tekintve front ugyan nincs felettünk, de jelentős melegedés zajlik felettünk. Ez a légnyomás emelkedéssel párosulva megnövelheti a vérnyomást, ami a beteg érrendszert megviseli és problémákat okozhat.

A légnyomás nem sokáig marad ilyen magas térségünkben, ugyanis a szombaton érkező hidegfront előtt már csütörtökön délutántól megkezdődik az anticiklon leépülése és a nyomás csökkenése.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.