Fél évszázados rekordot megdöntő mennyiségű hó esett Norvégiában

2017. május. 12 6:26

Fél évszázados rekordot megdöntő mennyiségű hó esett a norvég fővárosban, Oslóban és annak számos külterületén szerdáról csütörtökre virradóra.

Az Aftenposten című norvég napilap beszámolója szerint a norvég fővárostól északnyugatra található Tryvann térségében 40 centiméternyi hó hullott. A norvég főváros – az oszlói egyetem fő campusának otthont adó – Blindern területén szintén havazást jelentettek. “Eddig csak egyetlenegyszer, 1967-ben jegyeztek fel májusi hóesést Blindern területén” – közölte Terje Alsvik Walloe az Aftenpostennel.

Blindernben szerdán a hőmérséklet nem haladta meg a 3 Celsius-fokot sem; ez a valaha volt legalacsonyabb hőmérséklet, melyet a város ezen területén mértek az évnek ebben a részében. “Rendhagyó, hogy májusban ennyire hideg legyen és ilyen sok hó essen. Ennek oka valószínűleg a hideg levegő és a csapadék elegye lehet, amely alacsony szinten tartja a hőmérsékletet” – magyarázta Alsvik Walloe.

A meteorológus elmondta, hogy az elmúlt napokban jellemzően hűvös idő volt Skandinávia egyéb térségében is. A hűvös idő főleg azután szokatlan, hogy a múlt hét végén például Norvégia keleti részén még 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.
A hőmérő higanyszála alig kúszott 5 Celsius-fok fölé csütörtökön, hétvégére viszont már mintegy 15 fokos hőmérséklet várható – mondta Alsvik Walloe.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.