Fél évszázados rekordot megdöntő mennyiségű hó esett Norvégiában

2017. május. 12 6:26

Fél évszázados rekordot megdöntő mennyiségű hó esett a norvég fővárosban, Oslóban és annak számos külterületén szerdáról csütörtökre virradóra.

Az Aftenposten című norvég napilap beszámolója szerint a norvég fővárostól északnyugatra található Tryvann térségében 40 centiméternyi hó hullott. A norvég főváros – az oszlói egyetem fő campusának otthont adó – Blindern területén szintén havazást jelentettek. “Eddig csak egyetlenegyszer, 1967-ben jegyeztek fel májusi hóesést Blindern területén” – közölte Terje Alsvik Walloe az Aftenpostennel.

Blindernben szerdán a hőmérséklet nem haladta meg a 3 Celsius-fokot sem; ez a valaha volt legalacsonyabb hőmérséklet, melyet a város ezen területén mértek az évnek ebben a részében. “Rendhagyó, hogy májusban ennyire hideg legyen és ilyen sok hó essen. Ennek oka valószínűleg a hideg levegő és a csapadék elegye lehet, amely alacsony szinten tartja a hőmérsékletet” – magyarázta Alsvik Walloe.

A meteorológus elmondta, hogy az elmúlt napokban jellemzően hűvös idő volt Skandinávia egyéb térségében is. A hűvös idő főleg azután szokatlan, hogy a múlt hét végén például Norvégia keleti részén még 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.
A hőmérő higanyszála alig kúszott 5 Celsius-fok fölé csütörtökön, hétvégére viszont már mintegy 15 fokos hőmérséklet várható – mondta Alsvik Walloe.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.