Felfrissülés a nyárban, egy hely, ahol még a hűtőben is melegszik az étel

2017. június. 12 6:18

Míg nálunk javában tart a nyár, a déli féltekén épp a tél tartja uralma alatt a vidéket, ezek közül is most a leghidegebbet mutatjuk be.

Ez a jég borította terület össze sem hasonlítható egy trópusi tengerparttal, de kutatók csoportja dacolva az elemekkel minden évben erre a területre merészkedik. A Concordia a Föld legtávolabbi kutatóbázisa, ami a bolygó legdélebbi pontján található, ahol a kutatók 4 hónapig nem látják a napot (jelenleg az alábbi kép fogadná az arra látogatókat).

Nyáron meg éjszaka sem megy le a nap. Nincs olyan állat, ami túlélné ezeket a körülményeket. Még a baktériumok számára is nehéz a túlélés ilyen szélsőséges körülmények között. Concordia egy 3200 méter magas fennsíkon fekszik, ahol a hőmérséklet -80 fokra is lecsökkenhet. Az évi átlaghőmérséklet is mindössze -50 fok. Ebben a magasságban a levegő már nagyon ritka, kevés benne az oxigén. A Föld legnagyobb sivatagában található a kutatóbázis. A levegő szélsőségesen száraz, ami a kutatóknál szemirritációt és ajakszárazságot okoz. Az itt zajló kutatások fókuszában az emberek fizikai és mentális alkalmazkodóképessége áll. A környező sötétségbe burkolózó monokromatikus táj, az ízek, az illatok, a színek hiánya csak fokozza az itt élők magányát. A legközelebbi élőlény az orosz Vostok állomáson található, 600 km-es távolságban. Így Concordia távolabb esik a  civilizációtól, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS).

Az elszigeteltség és a szenzoros érzékek hiánya nagy csapást mér a személyzet biológiai órájára, így az alvás is nehéz számukra.

Mégis a 16 fős személyzet olyan megismételhetetlen adatokat és tapasztalatokat gyűjt be, amit sehol máshol a Földön nem lehet. Eredményeik jövőbeli űrexpedíciók és bolygó meghódításának alapjául szolgálhat. Olyan ez számukra, mint egy képzeletbeli űrutazás egy távoli bolygóra.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.