Felhőszakadásra, zivatarokra figyelmeztetnek a keleti tájakon

2021. július. 20 10:24

A mozgalmas időjárást okozó légörvény északkelet felé elhagyja hazánkat, de kedden és szerdán keleten még kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakuláshoz.

Kedden délelőtt a Tiszántúl északi részén fordulhat elő a záporok mellett zivatar is, majd átmenetileg itt megszűnik a csapadék. A déli óráktól először az Északi-középhegységben (főként Heves megye és környezete), majd délkelet felé fejlődve az Észak-Alföldön és a Tiszántúlon is várhatók elszórtan zivatarok. Intenzívebb zivatarban rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadék, jégeső, 70-80 km/óra körüli széllökés is valószínű. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatartevékenység várhatóan a szerda hajnali, reggeli órákig is kitarthat a keleti, északkeleti országrészben. Szerdán napközben ezeken a területeken még egy-egy zivatar előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A gyenge melegfront is megviseli az érzékeny idegrendszert és figyelmetlenséget, ingerlékenységet, alvászavart és reakcióidő növekedést okozhat. Bár sok lesz a felhő, még így is le lehet égni, ezért érdemes fényvédő krémet használni. A csalánfélék virágzása okozza jelenleg az allergiások tüneteit. Valamint a gombafélék spóráinak koncentrációja a nagyon magas tartományban van jelen. Megjelent a parlagfű is a kezeletlen területeken. Hamarosan a virágzás is megkezdődik.

A légnyomás csökken.