Felhőszakadásra, zivatarokra figyelmeztetnek a keleti tájakon

2021. július. 20 10:24

A mozgalmas időjárást okozó légörvény északkelet felé elhagyja hazánkat, de kedden és szerdán keleten még kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakuláshoz.

Kedden délelőtt a Tiszántúl északi részén fordulhat elő a záporok mellett zivatar is, majd átmenetileg itt megszűnik a csapadék. A déli óráktól először az Északi-középhegységben (főként Heves megye és környezete), majd délkelet felé fejlődve az Észak-Alföldön és a Tiszántúlon is várhatók elszórtan zivatarok. Intenzívebb zivatarban rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadék, jégeső, 70-80 km/óra körüli széllökés is valószínű. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatartevékenység várhatóan a szerda hajnali, reggeli órákig is kitarthat a keleti, északkeleti országrészben. Szerdán napközben ezeken a területeken még egy-egy zivatar előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.