Feltöltötte a Kárpát-medencét a Pannon-(felhő)tenger

2020. december. 15 17:12

A téli időszakban gyakran fedi felhőtakaró térségünket, jelenleg az egész Kárpát-medencét tejfehér takaró borítja, emiatt nem láthatjuk a napot jó ideig.

Napok óta ismét anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, emiatt ismét egyre nagyobb területen alakult ki az un. hideg légpárna, azaz a medencét “tenger” módjára kitöltő köd-, és felhőtakaró. A felhők közül csak a Kárpátok havas hegyvonulatai és a Dinári-hegység emelkednek ki. A műholdképen látható, hogy a horvát tengerparton egészen más típusú légtömeg uralkodik, arrafelé ugyanis szikrázó napsütés jellemző. Nálunk a jelenlegi időjárási helyzet tartósnak ígérkezik. Nagyobb területen a felhőzet felszakadozására majd csak vasárnaptól számíthatunk.

Műholdkép forrása: NASA/MODIS

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.