Figyelem: újra elrendelték a szmogriadót Budapesten

2017. február. 16 6:42

Nem javult a levegő minősége Budapesten, sőt, nőtt a légszennyezettség szintje az elmúlt 24 órában.

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a fővárosban 5 helyen meghaladta a szálló por koncentrációja azt a szintet, aminél már tájékoztatni kell a lakosságot a szmoggal erősen szennyezet levegőről. Bíztató hír, hogy a pénteki hidegfront várhatóan mindenütt az egészségügyi határérték alá szorítja majd a levegő szálló por koncentrációját.

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ HETI ELŐREJELZÉSÉRT IDE KATTINTSON – KIDERÜL.HU

Mi a teendő?

Ilyenkor már gyermekeknek,  időseknek és betegeknek nem javasolt, hogy sokáig a szabadban tartózkodjanak illetve a szellőztetés sem ajánlott. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A Főpolgármesteri Hivatal továbbra is azt kéri, hogy hogy a további romlás elkerülése érdekében a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát és ki teheti válassza autó helyett inkább a tömegközlekedést.

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.