Florence árvizet zúdít Észak-és Dél-Karolinára

2018. szeptember. 13 14:58

A Florence hurrikán elérte az amerikai partokat. A következő napokban hatalmas esőzés és szélvihar zúdul a part menti területekre.

Az éjszakai órákban a Florence hurrikán megközelítette az USA keleti partvidékét, ahogy az alábbi felvételen nyomon követhető. Az erőssége valamelyest csökkent, de még mindig 2-es kategóriájú hurrikánként tartják számon.

A partot érést követően a hurrikán erősségű szelek várhatóan egészen péntek délutánig jellemzi fogják a légörvényt, ezt követően trópusi viharrá, majd vasárnapra trópusi depresszióvá szelídül (térkép alább). A partot éréskor a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 150-180 km/órát.

Észak-Karolina partvidékén mozgása jelentősen lelassul, így óriási esőzés veszi kezdetét arrafelé. Az óceán felett közel 900 milliméter eső hullhat hétfő estig, de Észak-, és Dél-Karolina partvidékén is 500-700 milliméter eshet (alsó térkép), amely minden bizonnyal komoly áradások kialakulásához vezet majd. Hazánkban ekkora mennyiségű csapadék átlagosan egy év alatt jön össze. A szélsőséges időjárás várhatóan jövő hét keddtől szűnik meg a térségben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy újabb ciklon érkezik és frontjai hatással lesznek szervezetünkre. A gyakran megnövekvő felhőzet és a többfelé kialakuló záporok, zivatarok a hangulatunkra is hatással vannak, feszültnek érezhetjük magunkat. A zivatarok környezetében megerősödő szél átmenetileg megnövelheti a pollenek számát a levegőben. A magas nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük az időt. A megerősödő szél migrénes fejfájást okozhat.
A légnyomás emelkedik.