Florence árvizet zúdít Észak-és Dél-Karolinára

2018. szeptember. 13 14:58

A Florence hurrikán elérte az amerikai partokat. A következő napokban hatalmas esőzés és szélvihar zúdul a part menti területekre.

Az éjszakai órákban a Florence hurrikán megközelítette az USA keleti partvidékét, ahogy az alábbi felvételen nyomon követhető. Az erőssége valamelyest csökkent, de még mindig 2-es kategóriájú hurrikánként tartják számon.

A partot érést követően a hurrikán erősségű szelek várhatóan egészen péntek délutánig jellemzi fogják a légörvényt, ezt követően trópusi viharrá, majd vasárnapra trópusi depresszióvá szelídül (térkép alább). A partot éréskor a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 150-180 km/órát.

Észak-Karolina partvidékén mozgása jelentősen lelassul, így óriási esőzés veszi kezdetét arrafelé. Az óceán felett közel 900 milliméter eső hullhat hétfő estig, de Észak-, és Dél-Karolina partvidékén is 500-700 milliméter eshet (alsó térkép), amely minden bizonnyal komoly áradások kialakulásához vezet majd. Hazánkban ekkora mennyiségű csapadék átlagosan egy év alatt jön össze. A szélsőséges időjárás várhatóan jövő hét keddtől szűnik meg a térségben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.