Forró júliusa volt Földünknek

2018. augusztus. 22 9:08

Bár hazánkban az idei július nem volt rendkívül meleg hónap, de az egész Földet tekintve ugyanez már kevéssé mondható el, a hőmérséklet jóval az átlagos felett alakult.

A NOAA (Amerikai Meteorológiai és Oceanográfiai Intézet) havi klímajelentése szerint a globális hőmérséklet júliusban jóval meghaladta az átlagot.
A bolygó átlagos hőmérséklete 16,5 fok volt, ami a negyedik legmelegebb júliust eredményezte az 1880-ban kezdődő mérések óta.
A tengeri jég mértéke az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon is átlag alatti volt.

A havi globális klímaelemzés szerint a földi júliusi átlaghőmérséklet 16,5 foknak adódott, ami 0,75 fokkal melegebb, mint a huszadik századi júliusi átlag. Ez volt a 42. július és a 403. egymást követő hónap, ahol egymás után átlag felett alakult a hőmérséklet.

Egyre valószínűbb, hogy a legmelegebb 5 év díját a 2014-től 2018-ig egymást követő évek nyerik el. Ha az év vége felé az El Niño jelenség is kialakul, amire az előrejelzések szerint jó esély van, akkor valószínűleg 2019 is csatlakozik a csoporthoz. Csak egy hatalmas vulkánkitörés akadályozhatná meg a globális hőmérséklet emelkedését, ami azonban elég valószínűtlen esemény.

Az idei év első hét hónapjában a globális átlaghőmérséklet a negyedik legmelegebb volt és 0,77 fokkal melegebb, mint az átlagos 13,8 fok. Bár még mindig elég meleg van a negyedik helyezéshez, ez majdnem 0,3 fokkal hűvösebb, mint a mindenkori legmelegebb január – júliusi időszakban, ami 2016-ban következett be.

A kontinentális nyilvántartásokhoz képest, amelyeket 1910 óta rögzítenek, 2018 első hét hónapját Európában, Afrikában, Ázsiában és Óceániában a hat legmelegebb között tartják számon.

A jelentés azt is megállapította, hogy az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon a jégtakaró mérete júliusban jóval az átlag alattira zsugorodott össze.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.