Több mint száz halálos áldozata van a kínai földrengésnek

2023. december. 19 11:32

A régióban mintegy 6400 ház rongálódott meg. A katasztrófa helyszínén éjszaka mínusz 9 és mínusz 15 Celsius-fok közé süllyedt a hőmérséklet.

Legkevesebb 118 halálos áldozata van annak a földrengésnek, amely Kína északnyugati részén, Kanszu és Csinghaj tartomány határán történt hétfőn éjszaka – közölte kedden a kínai állami média a helyi hatóságok beszámolóira hivatkozva.

A kínai földrengésközpont jelentése szerint 6,2 erősségű földmozgás viszonylag kis, tíz kilométeres mélységben történt. Az amerikai Földtani Intézet ugyanakkor 5,9 erősségű földrengést jelzett.

A mentés nagy erőkkel kezdődött meg. Mintegy 4000 tűzoltót, katonát és rendőrt vezényeltek ki a mentési munkálatokhoz, amelyet a kínai hadsereg által kialakított központból irányítanak.

Túlélőket keresnek a mentőegység tagjai egy összedőlt épület törmeléke közt a Kanszu tartománybeli Caotan faluban.
9 fotó megtekintése

Hszi Csin-ping elnök felszólította a mentésen dolgozókat, hogy kövessenek el mindent a bajba kerültek megmentésének, segítésének érdekében.

Helyi idő szerint a reggeli órákra Kanszuban 105 ember halálát erősítették meg, és 397 sérültről, köztük 16 súlyos állapotúról számoltak be. A csinghaji régióban 13 ember lelte halálát, 182-en pedig megsérültek. Csinghajban további húsz embert még keresnek, akiket egy földcsuszamlás temetett maga alá.

A régióban mintegy 6400 ház rongálódott meg.

A földrengést a környező térségben, így az epicentrumtól mintegy száz kilométerre északkeletre, Lancsouban, Kanszu fővárosában is erősen lehetett érezni.

A röviddel éjfél előtt történt földrengést reggel 10 óráig további kilenc utórengés követte, a legnagyobb 4,1 erősségű volt egy kanszui illetékes szerint.

A távoli, hegyvidéki területen, amely Kína közepén fekszik, számos, túlnyomórészt muszlim etnikumú és néhány tibeti közösség is él.

A kínai állami televízió jelentése szerint sátrakat, összecsukható ágyakat és takarókat küldtek a katasztrófa sújtotta területre.

A Kínai Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a térségben éjszaka mínusz 9 és mínusz 15 Celsius-fok közé süllyedt a hőmérséklet.

A földrengések meglehetősen gyakoriak Kínának ezen a hegyvidéki területén, amely a Tibeti-fennsík keleti szélén húzódik – írja az MTI.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás