Friederike most sújt le Nyugat-Európára

2018. január. 18 12:11

Az elmúlt egy hónapban számos viharciklon szerzett kellemetlen napokat Nyugat-Európában. Szerencsére hozzánk már jóval legyengülve érkeztek, így lesz ez most is.

A Friederike elnevezésű viharciklon éppen ezekben az órákban robog át a Benelux államokon, majd folytatja útját Németországon át. A tenger és a szárazföld hőmérséklet különbsége a mostani időszakban a legnagyobb Nyugat-Európában, emiatt alakulnak ki ezek a nagy erejű viharok. Az ő feladatuk ugyanis kiegyenlíteni a nagy differenciát. Minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál durvább vihar jön létre.

Már a reggeli órákban 80-90 mérföld/órás (133-144 km/óra) széllökéseket mértek Hollandia tengerparti részein:

Ekkora szél egyszerűen elsöpri az embereket, ahogy az alábbi videóban látható:

A vihar tovább robog Németország felé. Áramkimaradások és komoly fennakadások várhatók a közúti,- és légi közlekedésben. A következő órákban 110-130 km/órás széllökések várhatók abban a térségben:

kép forrása: meteociel.fr

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben megnövekszik a felhőzet és holnap már egy hidegfront okozhat kellemetlen tüneteket. A lágyszárú allergénnek közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Zivatarok környezetében az allergiások tünetei rosszabbodhatnak. Aztán az eső kimossa a virágport átmenetileg a légkörből.

A légnyomás a nap végén emelkedni kezd.