Gigantikus szupercella szelte át éjszaka a Dunántúlt (videó)

2017. július. 23 12:35

A közeledő hidegfront előtt egyre inkább kedvezőbbek a feltételek a záporok, heves zivatarok kialakulásához. Éjszaka már szupercella pusztított.

Éjfél körül zivatarok léptek be északnyugat felől az országba. Ezek közül az egyik nagyon hosszú életűnek bizonyult. A Szombathely-Budapest vonalon haladva, több mint kétszáz kilométert megtéve oszlott fel a Duna-Tisza-közén. A cella nyugatról keletre haladva vágtatott át a Dunántúlon viharos széllökéseket, jégesőt, felhőszakadást és sűrű villámlást előidézve. Ma délután és holnap is számíthatunk hasonlóan heves viharokra. A zivatarok vonulását folyamatosan nyomon követhetik veszélyjelzés és radar térképeinken.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.