Gigászi időjárási képződmények harca Európa felett

2018. február. 15 14:02

Ezekben a napokban nagyon markáns légnyomás különbség alakult ki Európa keleti és nyugati tájai között. Egy hatalmas kiterjedésű ciklon és anticiklon feszül egymásnak.

A leginkább markáns ciklonok és anticiklonok Európa térségében télen, illetve tavasz elején jönnek jellemzően létre. Ez annak köszönhető, hogy a szárazföldi eredetű kontinentális hideg, valamint az Atlanti-óceán felett található enyhe légtömeg hőmérséklet különbsége ilyenkor a legnagyobb. Amíg az orosz tajga vidékén -30, -40 fokra hűl át az alsó légréteg, addig az óceán felett 10-12 fokos a levegő hőmérséklete. Ez a csaknem 50 fokos hőmérséklet különbség pedig nagyon intenzív időjárási képződmények kialakulására sarkallja a légkört. A most Izlandtól délre örvénylő mérsékelt övi ciklon középpontjában 945 hPa alá süllyedt a légnyomás, míg a Kelet-Európai-síkság felett elhelyezkedő anticiklon középpontjában 1035 hPa feletti a légnyomás. Ez 90 hPa különbséget jelent.

kép forrása: weather.us

Nyárra a kontinens belseje jelentősen felmelegszik, 25-30 fokosra, míg az Atlanti-óceán 15-18 fokosnál nem szokott melegebb lenni az európai partoknál. Látható, hogy a télen 50 fokos különbség mindössze 10-15 fokosra csökken a nyári időszakra (tavasszal és ősszel pedig rövid ideig kiegyenlítődés figyelhető meg), ezért nyáron nem találkozhatunk ilyen markáns megjelenésű ciklonokkal, anticiklonokkal. Ennek következményeként a veszélyes időjárási jelenségek jóval kisebb területen pusztítanak egyidejűleg.

A most tomboló ciklonban több Magyarországnyi területen 100 km/órát meghaladó szél fúj, ugyanez elképzelhetetlen nyáron. Ott legfeljebb egy-egy zivatarvonal kialakulása tud néhányszor tíz kilométeres sávban hasonló erősségű szélrohamokat produkálni.

 

Így örvénylik az óriási ciklon Izland közelében:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.