Globális és európai rekord: az idei a legmelegebb január

2020. február. 06 19:24

A megszokott hőmérsékletekhez képest Európában volt a legnagyobb a pozitív anomália az elmúlt hónapban.

2020 januárja a legmelegebb január globálisan és Európában a mérések kezdete óta – adta hírül a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Globálisan a korábbi csúcstartó 2016 januárja volt, melyet kismértékben, 0,03 fokkal lépte át az idei január. Európát tekintve a korábbi rekordot 2007-ben jegyeztük, melyet 0,2 fokkal körözött le az idei első hónap.

A megszokott hőmérsékleti értékekhez képest az európai hőmérsékleti anomália a legjelentősebb: átlagban 3,1 fokkal volt melegebb az 1981-2010-es normálnál.

A legenyhébb januárt Európa északi és keleti részein, valamint Oroszországban jegyezték: sokfelé több mint 6 fokkal melegebb volt a megszokottnál. Átlag feletti hőmérsékleteket jegyeztek még az USA legnagyobb részén, Kanada keleti területein, Japánban, Kína keleti részein, Délkelet-Ázsiában, Ausztrália egyes részein és az Antarktisz némely területén.

A megszokottnál jelentősen hidegebb volt a január Alaszkában, Kanada északnyugati részein és a tőle északkeletre fekvő szigeteken.

2020 januári átlaghőmérsékletek eltérése a sokéves (1981-2010) átlagtól. Forrás: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

Az alábbi ábrákon látható, hogy az 1981-2010-es időszak alapján megszokottnak mondható viszonyokhoz képest a normálnál hűvösebb hónapok gyakorisága globális és európai átlagban is egyre csökkenő tendenciát mutat.

Globális (fent) és európai (lent) havi átlaghőmérsékleti anomáliák az 1981-2010-es időszakhoz képest. A sötétebb vonalak jelzik a január hónapokat. Forrás: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.