Golflabda méretű jég hullott Németországban

2019. június. 11 16:53

Németország számos településén intenzív zivatarokkal zárult a pünkösdhétfő. 4-5 centiméteres jégdarabok hullottak az égből.

Heves vihar tombolt Németországban pünkösdhétfőn, a délutáni és esti órákban. Golflabda (4-5 centiméter átmérővel), néhol teniszlabda méretű jégről számoltak be többek között Münchenből – a nagyméretű jég autókat, háztetőket rongált meg, de több személyi sérülés is történt. A jégesőhöz orkán erejű szél és felhőszakadás is társult – Bajorországban (München reptér állomáson) 120 km/órás szélerősséget mért a német meteorológiai szolgálat (DWD, Deutscher Wetterdienst). A déli területeket sújtó, szupercellás zivatar gyengülését követően kelet, délkelet felé hagyta el az országot. A kora esti órákban újabb erős zivatarok fejlődtek, ezúttal a középső területeken, melyek Németország északkeleti része fölé sodródva szintén heves esőzést és jégesőt eredményeztek.

Bajorország, június 10. Forrás: @HGSchBernard / Severe Weather Germany

Schondorf am Ammersee. Forrás: Kai Zorn Wetter (Cyclone Of Rhodes)

Ammersee. Forrás: Cyclone Of Rhodes

Müncheni képek a vihar után:

Forrás: Meteo Trás os Montes

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.