Gyógyszerek, amelyekkel vigyázzunk a nyári melegben

2017. június. 20 6:10

Nyáron a gyógyszerek is másként hatnak, ezért érdemes szakember tanácsát kérni bizonyos naponta használt, vagy recept nélkül kapható gyógyszerek esetében.

Néhány gondolatban összefoglaljuk mire is kell vigyáznunk egyes gyógyszereknél, amelyek hűvös időben másként hatnak szervezetünkben, mint a kánikulában.

  • Néhány gyógyszer csökkenti a bőr vérellátását

Ezek a gyógyszerek összehúzzák az ereket és így lecsökkentik a a vérellátást a bőrben. Mivel a szervezetnek állandó hőmérsékleten kell üzemelnie, nagy melegben a hőleadás miatt pont hogy a bőrben az ereknek ki kell tágulnia. Ez hűtené a szervezetet. A recept nélkül kapható dekongesztánsok (orrsprayk) összehúzzák az ereket pl. az orr nyálkahártyájában, ami csökkenti a dagadást és az eldugult orr érzetét. Egyes figyelemzavarra vagy ADHD esetén adható gyógyszerek megnehezítik a páciens dolgát, mivel nem tudnak nagy melegben hűlni. A béta blokkolók is megnehezítik a  szervezet számára az állandó hőmérséklet fenntartását. Ez megterheli a szívet, mert ilyen körülmények között többet kell pumpálnia, dolgoznia.

  • Vannak olyan gyógyszerek, amik az izzadást gátolják

Recept nélkül kapható köhögés és megfázás elleni gyógyszerek, allergia gyógyszerek, egyes antidepresszánsok és görcsoldók mellékhatása a nyálkahártya kiszáradása. Ha nem tudsz izzadni, nem tudsz hűlni sem.

  • Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

A fényérzékenység olyan fotokémiai reakció a bőrben, ami fokozza a leégés kockázatát, napallergiát, kiütéseket okoz. Ilyen típusú gyógyszerek a fogamzásgátlók, női nemi hormonok, antihisztaminok, nem-szteroidos gyulladáscsökkentők és egyes antidepresszánsok, vízhajtók.

  • Gyógyszerek, melyek kiszáradást okozhatnak

Kiszáradás akár egy egészséges embernél, gyógyszeres kezelés nélkül is könnyen kialakulhat, ha a szükséges napi vízbevitel nem történik meg. Ezért különösen ügyelniük kell a vízhajtót szedőknek.
ezek a gyógyszerek elvileg normális esetben segítenek a szervezetnek a víztől és ásványi anyagoktól megszabadulni, hogy csökkentsék a vérnyomást és a vizesedést. Ezek a gyógyszerek fokozzák a vizelet ürítést és így könnyen kiszáradást okoznak. ráadásul egy másodlagos hatás is fellép; a vízhajtót szedők a napon fáradtnak érezhetik magukat és szédülhetnek, ami miatt lefekhetnek a napon pihenni, ami pedig a leégés kockázatát okozza. Tehát ők inkább maradjanak árnyékban.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.