Halójelenség volt a nemzeti ünnepen

2024. március. 16 11:17

Halójelenség volt megfigyelhető a pesti Duna-parton március 15-én délután a felvonuló fátyolfelhőzetnek köszönhetően.

Aki délután négy és öt óra között az égre nézett Budapesten, március 15-én, az érdekes színeket és fényfoltokat fedezhetett fel a Nap körül. A fátyolfelhőknek köszönhetően rajzolódott ki az úgynevezett melléknap és zenitkörüli ív, amely egy légköroptikai jelenség. A felhők jégkristályain létrejövő fénytörés miatt alakul ki. A jelenség az ország más pontjain és más időben is jelen lehetett, a feltételek adottak voltak.

Viszonylag gyakori jelenség, van, hogy egy teljes körív is megjelenik a Nap körül, az a 22 fokos haló. A 22 fok a Naptól való távolságára utal. A Hold körül is sokszor előfordul, amelyet valószínűleg a Hold gyengébb fénye miatt többen láttak már. Célszerű ugyanis kitakarni a Napot valamilyen tereptárggyal, vagy a kezünkkel, hogy a fény ne vakítson el, s akkor könnyebben kirajzolódik a körív.  Ez lehet teljes, de van, hogy csak egy része látszik. A 22 fokos távolság azonban állandó. 

Van, hogy csak néhány folt tűnik elő, amelyek mintha egy körívre illeszkednének. A 22 fokos halo mellett ez a másik leggyakoribb halójelenség, s ez volt látható tegnap is. Alacsony napállás esetén ezek a foltok pont a fent említett 22 fokos körre esnek. A Nap egyik vagy mindkét oldalán felbukkanó, gyakran szivárvány színű fényfoltokat melléknapnak nevezzük. Érdemes ilyenkor a Naptól felfelé is keresni egy hasonlót, amelyet a zenitkörüli ív néven szoktunk emlegetni. Formája egy fordított szivárványra emlékeztet. A tegnapi jelenségen mindhárom megfigyelhető volt.

Budapest, 2024. március 15. 16:32

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.