Hamarosan érkezik a Lyridák meteorraj

2019. április. 13 9:33

A tavasz első jelentősebb meteorraja keresztezi a Föld pályáját. Mérsékelt erősségű meteorzápor teszi változatossá a tavaszi éjszakákat.

A meteorok érkezése nagy valószínűséggel a nevét adó Lant (Lyra) csillagkép felől várható.

Január óta nem volt hasonló erősségű meteorzáporban részünk. A legjobb alkalom a csillaglesre április 22-én és április 23-án, a kora reggeli órákban lesz. Valamint a csúcsot megelőző és az utána következő éjszaka van még mód látni a hullócsillagokat.

Idén a növekvő Hold fénye miatt csak a fényesebb hullócsillagok lesznek láthatók szabad szemmel.

E meteorraj ugyan nem tartozik a legnagyobbak közé, de az egyik legrégebben megfigyelt csillaghullás. Maximumán óránként átlagosan 10-15 meteort várhatunk belőle, de időnként kitöréseket is produkál, 1922-ben, 1945-ben és 1982-ben például óránként több, mint 100 meteorral tetőzött. Történelmi feljegyzések szerint észlelése egészen i. e. 687-ig vezethető vissza.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.