Három havi eső zúdult le egyetlen éjszaka alatt

2020. július. 26 12:33

Az idei évben még nem látott mennyiségű eső hullott Zala megye déli, illetve Somogy megye nyugati területeire, a szombatra virradó éjszaka folyamán.

A péntek este érkezett mediterrán ciklon a nyugati országrészbe jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Több településen a 100 millimétert is meghaladta a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. A július 24-ére vonatkozó napi csapadékrekord megdőlt: Vése községben 178 milliméter csapadék hullott, több, mint hetven milliméterrel meghaladva az eddigi rekordot. Az eddigi csúcstartó Nyírlugos volt, ahol 2010-ben ezen a napon 106,8 mm-t mértek. Nagyon szeszélyes volt a lehulló csapadék területi eloszlása, hiszen a rekorder településtől mindössze 30-40 kilométeres távolságban, Somogy megye déli részein csupán 7-18 milliméter hullott.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Folytatódik a kánikula és jelentős változás nem várható. Sok lesz a napsütés, ezért használjanak fényvédő krémet. A nagy melegben gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről. Fogyasszanak könnyű ételeket.
A parlagfű pollenje már jelen van a levegőben, helyenként a koncentrációja elérheti a magas szintet.

A légnyomás kissé emelkedik.