Hatalmas felhőszakadás volt a Felvidéken

2017. május. 30 20:21

Délután négy óra körül egy intenzív zivatarcella alakult ki Szlovákiában, mintegy 50 kilométerre északra a magyar határtól.

Múlt héten Budapesten ízelítőt kaptunk, milyen az amikor egy zivatar tartósan egy helyben áll és csak ömlik belőle az eső órákon át. Ma délután északi szomszédunknál még erősebb vihar alakult ki. A zivatar nagyobb várost ugyan nem érintett, de Málnapatak és Szidóbánya térségében több, mint két órán keresztül szakadt az eső és a jég. Mivel hegyes, dombos vidéken alakult ki a jelenség, így a helyi vízfolyásokon, patakokon veszélyes villámárvíz is kialakulhatott. A zivatar centrumában a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 100 millimétert, amely több, mint egy havi mennyiségnek felel meg.

A hosszú életű zivatar üllőjének felhőzete (a zivatar felhőzetének felső fátyolfelhőből álló része) még Budapest főlé is benyúlt.

A zivatar határainkat megközelítve jelentősen legyengült, Nógrád-megye északi részén élők már csak gyenge záport tapasztalhattak az egykor még pusztító zivatarból.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás