Hatalmas vihar rombol Csehországban

2017. február. 24 16:56

Majdnem tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban, miután péntek délelőtt heves vihar söpört végig az országon.

Helyenként óránkénti 130-140 kilométeres sebességű széllökéseket is mértek, ami súlyos fennakadásokat okozott a helyi közlekedésben.

A Cseh Energetikai Művek szerint számos járásban szükségállapotot kellett kihirdetni, mert a viharos szél megrongálta a vezetékeket, villanyoszlopokat, fákat csavart ki, aminek következtében sok helyen megszakadt az áramszolgáltatás. A legnagyobb problémákat a Pilseni, a Közép-csehországi, a Pardubicei és az Olmützi régiókból jelentették.

Nyugat-Csehországban néhány helyen megszakadt a regionális vasúti közlekedés, mert a kidőlt fák eltorlaszolták a vágányokat, más helyeken pedig az áramszolgáltatás hiánya okozott gondokat. Pilsen mellett egy fa az éppen arra haladó autóbuszra zuhant, de súlyosabb sérülés nem történt. A kidőlt fák miatt több alsóbbrendű út is le van zárva.

A hegyekben a széllökések sebessége általában meghaladta az óránkénti 140 kilométert, így a sípályákon gyakorlatilag mindenütt néhány órára le kellett állítani a felvonókat. A meteorológia intézet déli jelentése szerint a legnagyobb vihar a cseh-lengyel határon lévő Óriáshegységben mérték, ott a szél sebessége elérte a 154 kilométer per órát. Bár a szélvihar fokozatosan enyhül, a turistákat mindenütt arra szólították fel, hogy a nap folyamán ne túrázzanak a magasabban fekvő hegyvidéki területeken.

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.