Ház körüli munkák, amiket március végéig be kell fejezni

2023. február. 08 21:01

Nem is gondolnánk, hány állat életét nehezítjük meg egy rosszul időzített kertrendezéssel. Pedig a képlet egyszerű: akár egyetlen bokor is tucatnyi madárnak adhat otthont.

Házunk, lakókörnyezetünk felújításakor, átalakításakor a legtöbben nem gondolunk kellő körültekintéssel a nálunk vendégeskedő madarakra. A fontos munkálatok jellemzően a madarak költési időszakában zajlanak, ekkor azonban már komoly károkat is okozhatunk például egy bokor kivágásával. Még a költési időszak előtt, március végéig be kell fejezni a természetvédelmi szempontból érzékeny munkákat, figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Ha olyan épületet kívánunk felújítani, melynek falán már van fecskefészek, előzetesen a természetvédelmi hatóságtól kell ehhez engedélyt kérnünk, a felújítási munkálatok pedig kizárólag ősztől tavaszig, a szaporodási időszak szünetében végezhetők el. A fecske védett madár, a hazai állomány az elmúlt két évtizedben drámai mértékben megfogyatkozott, kevesebb mint felére csökkent. A lakott fecskefészek leverése állatkínzásnak minősül. A felújítási munkálatokat követően műfészek kihelyezésével segítsük régi barátaink, a fecskék túlélését!

A fehérgólya-fészkek biztonságossá tételére, magasító kosárra való emeléséhez is csak a költési időszakon kívül, március 31-éig adhatnak engedélyt a megyei kormányhivatalok. Ne mulasszuk el tehát időben bejelenteni a szélviharban megsérült, vagy áramütésveszélyes módon elhelyezkedő gólyafészkeket!

A fák, bokrok rendezését is még a költési időszak előtt végezzük el, beleértve a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítást, illetve az elektromos vezetékhálózatra felnövő, fás szárú vegetáció eltávolítását, visszavágását is! Mind a kertünkben, kis léptékben, mind külterületen, tömeges átalakítások esetén fontos tekintettel lennünk a minket körülvevő környezetre, ezen kötelezettségünket az állatvédelmi törvény is rögzíti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás