Hétfő este kivételes alkalom nyílik a Jupiter megfigyelésére

2019. június. 09 14:47

Sokan úgy gondolják, hogy a júniusi rövid éjszakák rosszat jelentenek a csillagfigyelők számára, de ebben a hónapban lesz a legjobb lehetőségünk arra, hogy egyik legközelebbi bolygó szomszédunkat megfigyelhessük.

A világ minden táján meg lehet figyelni a jelenséget, már ahol azt az időjárási feltételek azt lehetővé teszik. Június 10-én este a Föld pont a Nap és a Jupiter között fog elhelyezkedni, ráadásul ilyenkor van szinte legközelebb a két bolygó egymáshoz, így megfigyelésére ebben az időpontban adódik a legkiválóbb lehetőség. Hazánkban hétfőn nem lesz olyan meteorológiai tényező, amely korlátozná az égbolt tanulmányozását.

A jelenség egyébként nem tekinthető nagyon ritkának, hiszen 13 havonta megismétlődik az együttállás. Legközelebb 2020 júliusában adódik majd hasonlóan jó lehetőség a Jupiter megfigyelésére.

Elegendő akár egy házi távcső is a célpont megtalálásához, amellyel több részletet is észrevehetünk Naprendszerünk legnagyobb bolygóján. Akár a Jupiter négy legnagyobb holdját is megpillanthatjuk, mint négy kicsi fehér fénypont a bolygó közelében. Egy erősebb távcsővel pedig a Jupiter vörös felhői, és a jól ismert “nagy vörös folt” is láthatóvá válik, amely valójában egy évszázadok óta örvénylő hatalmas vihar.

Június 16-án és 17-én újabb alkalom nyílik majd, hogy a Jupitert láthassuk, ahogy a telihold mellett megjelenik. Nem sokkal azután a Szaturnusz is feltűnik az éjszakai égbolton.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.