Hétfő este kivételes alkalom nyílik a Jupiter megfigyelésére

2019. június. 09 14:47

Sokan úgy gondolják, hogy a júniusi rövid éjszakák rosszat jelentenek a csillagfigyelők számára, de ebben a hónapban lesz a legjobb lehetőségünk arra, hogy egyik legközelebbi bolygó szomszédunkat megfigyelhessük.

A világ minden táján meg lehet figyelni a jelenséget, már ahol azt az időjárási feltételek azt lehetővé teszik. Június 10-én este a Föld pont a Nap és a Jupiter között fog elhelyezkedni, ráadásul ilyenkor van szinte legközelebb a két bolygó egymáshoz, így megfigyelésére ebben az időpontban adódik a legkiválóbb lehetőség. Hazánkban hétfőn nem lesz olyan meteorológiai tényező, amely korlátozná az égbolt tanulmányozását.

A jelenség egyébként nem tekinthető nagyon ritkának, hiszen 13 havonta megismétlődik az együttállás. Legközelebb 2020 júliusában adódik majd hasonlóan jó lehetőség a Jupiter megfigyelésére.

Elegendő akár egy házi távcső is a célpont megtalálásához, amellyel több részletet is észrevehetünk Naprendszerünk legnagyobb bolygóján. Akár a Jupiter négy legnagyobb holdját is megpillanthatjuk, mint négy kicsi fehér fénypont a bolygó közelében. Egy erősebb távcsővel pedig a Jupiter vörös felhői, és a jól ismert “nagy vörös folt” is láthatóvá válik, amely valójában egy évszázadok óta örvénylő hatalmas vihar.

Június 16-án és 17-én újabb alkalom nyílik majd, hogy a Jupitert láthassuk, ahogy a telihold mellett megjelenik. Nem sokkal azután a Szaturnusz is feltűnik az éjszakai égbolton.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem érkezik újabb front és egészen péntekig nem is várható újabb. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is elérheti a magas-nagyon magas szintet.
A légnyomás emelkedő tendenciát mutat.