Dermesztő hideg uralkodik Európa sarkvidéki részén

2024. január. 03 18:33

Dermesztő, mínusz 40 Celsius fok alatti hőmérsékleteket mértek Európa sarkvidéki részén.

Svédország északi részén 2021 óta első ízben ereszkedett mínusz 40 Celsius fok alá a hőmérő higanyszála a svéd meteorológiai intézet (SMHI) keddi tájékoztatása szerint.

A svédországi Kiruna melletti Nikkaluoktában mínusz 41,6 Celsius fokot mértek kedden. Ebben az évszázadban a legnagyobb hideget, mínusz 44 Celsius fokot, 2001 februárjában jegyezték fel Storbo településén.

Umea városában tizenkét éve nem tapasztalt hideg van. Az SVT közszolgálati rádió szerint a rendkívüli hidegre tekintettel elővigyázatosságból csütörtökig leállították a vonatközlekedést Umeától északra.

Az SMHI szerint a rendkívül hideget egy anticiklon okozza Svédország északkeleti és Finnország északi részén. A finn meteorológiai intézet szintén mínusz 20-30 Celsius fokos hidegről számolt be kedden honlapján, sőt Ylivieska városban kedd hajnalban mínusz 37,8 fokot mértek.
Finnország központi és északi részén a napokban akár mínusz 40 Celsiusra is süllyedhet a hőmérséklet.

(MTI)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.