Hidegrekorddal indult a csütörtök

2022. május. 19 10:06

Több helyen is fagypont környékére, négy mérőhelyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet csütörtök hajnalban. 1952-es rekord dőlt meg.

Több fokkal visszaesett a hőmérséklet szerdán egy hidegfrontnak köszönhetően, a hideg levegő térhódítása és a derült, szélcsendes éjszaka együtt több mérőhelyen is gyenge fagyhoz vezetett csütörtök hajnalra. Zabarban -1,2 fokot jegyzett az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely új országos napi rekord: az 1952-ben, Fügödön mért -1,1 fok helyett avattunk új értéket.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.