Hirtelen lezúduló erős záporokra figyelmeztetnek

2018. június. 14 10:14

Hazánktól délre egy mediterrán ciklon örvénylik, amely csütörtökön és pénteken még jelentős mennyiségű csapadékot szállít térségünkbe. Több megyében figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön a zivatarokat már nagy területen eső váltja fel. Zivatarok főként az Alföldön és az Északi-középhegység előterében fordulhatnak elő, ezeket néhol rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék (20-30 milliméter), viharos széllökés (60-80 km/óra), esetleg jégeső kísérheti, másutt nagy területen – főként a Dunántúlon és a középső országrészben – valószínű tartós eső, ahol 24 óra alatt jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Csütörtökön a Dunántúlon zivatartól függetlenül is viharos széllökések kísérhetik az északi szelet. Az OMSZ nyolc keleti megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarokat kísérő felhőszakadás veszélye miatt.

Pénteken főként a Tiszántúlon és a déli megyékben kísérheti hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a zivatarokat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.