Hogyan állíthatjuk helyre a pusztuló ökoszisztémát?

2021. június. 13 14:32

Az ENSZ felszólította a világ kormányait, polgárait, szervezeteit, hogy segítsenek helyreállítani a világ ökoszisztémáit a legmagasabb hegyektől kezdve a sivatagokon át, a legmélyebb óceánokig.

A szervezet a következő 10 évnek az „Évtized az ökoszisztéma helyreállításért” elnevezést adta, és az idei Környezetvédelmi Világnap alkalmából számos kihívást, ötletet és eseményt indított el útjára.

Az ökoszisztémák lehetnek nagy erdők vagy kis tavak, és nemcsak a növényeket és állatokat szolgálja, hanem táplálékkal, vízzel, építőanyagokkal és más alapvető anyagokkal is ellátja az emberiséget. Ezek enyhíthetik az éghajlatváltozást, a szennyezést és más környezeti fenyegetések hatásait a jövőben.

Az alábbiakban áttekintünk négy kulcsfontosságú ökoszisztémát, fenyegetettségüket és hogy hogyan segíthetünk megvédeni őket az ENSZ nemrég megjelent ökoszisztéma-helyreállítási kézikönyve szerint:

  • A folyók és tavak természetes élőhelyet, vízellátást és rekreációs területeket biztosítanak. Mégis a világ legromlottabb ökoszisztémái közé tartoznak, amelyeket több fronton is veszélyeztetnek. A túlhalászat, a rossz vízgazdálkodás, az éghajlatváltozás és a vegyi anyagok, műanyagok és szennyvíz által okozott szennyezés fenyegeti édesvizeinket. A partszakaszok és a folyópartok gyakran szemetesek; rájuk férne egy nagytakarítás. Ehhez nem is kell semmiféle hivatalos esemény – csak ragadjon meg egy edényt, sétáljon egyet és vegye fel a szemetet menet közben. Nézze meg, hogy a helyi és az állami kormányzat mit tesz – vagy nem tesz – a közösség folyói és tavai védelme érdekében. A tereprendezés olyan módjait alkalmazza, amelyek nem igényelnek műtrágyát vagy sok vizet.

 

  • Az óceánok a bolygó 70 %-át fedik le. Kulcsfontosságúak az éghajlat szabályozásában, és világszerte meghajtják a gazdaságot. Fajok százezrei hívják otthonuknak az óceánokat, az apró planktontól az óriásbálnákig. Az éghajlatváltozás, a műanyag szennyezés és a túlhalászás jelenti a legnagyobb fenyegetést. A legegyszerűbb első lépés óceánjaink egészségesebbé tétele érdekében a műanyag termékek felhasználásának csökkentése és az Ön által használt termékek újrahasznosítása. Ha óceán vagy tengerpart közelében él, vegyen részt takarítási projektekben, tengeri zab (magas szubtrópusi fű a tengerparton) ültetésében vagy osztrigatermesztésben a torkolat helyreállítása érdekében.

 

  • Az erdő és a fák adják a Föld biodiverzitásának legnagyobb részét. Tisztítják a levegőt és a légkört is. A Világbank adatai szerint a világ 1990 és 2016 között 800 000 négyzetkilométernyi erdőt veszített. Tudjon meg többet az „újratelepítés” fogalmáról. Támogassa azokat a csoportokat, amelyek az erdők helyreállításán dolgoznak, és felszólalnak a fákat védő kezdeményezések támogatásában. Az ENSZ rámutat, hogy fontos megszüntetni az erdőirtásokat, és támogatni kell a változásokat.

 

  • A városok és a városi területek saját ökoszisztémaként működnek, de gyakran zsúfoltak és semmibe veszik a természetet. Az állatok és az emberek számára egyaránt káros hulladékot és szennyezést okoznak. A városi területek hatalmas helyreállítási lehetőségekkel rendelkeznek. Segíthet, ha a saját kertjében kezdi el a helyreállítást. Növelje az őshonos és a méhbarát növények számát. Tereprendezéskor vagy építkezéskor használjon környezetbarát anyagokat. Nézze meg a helyi nonprofit csoportokat és kezdeményezéseket a városában vagy a megyében. Sokan tartanak szemináriumokat, foglalkozásokat és különleges eseményeket, amelyek célja a fenntarthatóság és a környezet javítása.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.