Hogyan befolyásolja az időjárás a gyógyszerek hatékonyságát?

2019. február. 13 10:54

Az extrém hőmérséklet, akár alacsony, akár magas, befolyásolhatják az egyes betegségek kezelésére használt gyógyszerek hatékonyságát is.

Mennyire befolyásolhatja a gyógyszert, ha jóval melegebb vagy hűvösebb körülményeknek van kitéve, mint amit a gyártó ajánlott. Ez gyógyszerektől függően változik, Jeff Pilz, az Ohio State Egyetem Wexner Medical Center szakosodott gyógyszerésze szerint.

„Mind a szélsőséges hideg, mind a szélsőséges hőség, amit nyáron látunk, vagy ha az emberek olyan gyógyszert vesznek be, ami egy teherautón, autóban, vagy egy postaláda belsejében maradt, természetesen a termék romlását eredményezheti. ”

„Ez potenciálisan az adott gyógyszer hatásosságának csökkenéséhez vagy csökkent hatékonyságához vezethet” – tette hozzá Pilz.

Vannak azok a gyógyszerek, amelyek fagyasztás esetén megsérülhetnek és hatástalanná válnak. Ezeket általában “biológiai” -nak nevezzük, amelyek nagy molekulákat tartalmaznak és injekció formájában adnak be.

Amikor egy biológiai készítmény, mint az inzulin fagyasztva van, a gyógyszer komplex szerkezete megváltozik, ami csökkentheti annak hatékonyságát. A következmény az, hogy a gyógyszer nem fogja szabályozni a betegséget, például ha egy cukorbeteg nem hatékony inzulint használ, nem éri el a kívánt vércukorszint szabályozását.

Az inzulint a fogyasztói védelem szerint a legjobban 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten lehet tárolni. A szakértők szerint a fagyasztott inzulint nem szabad használni, még akkor sem, ha felolvad.

„Az inzulin fehérje, és a fagyasztás befolyásolhatja a fehérje stabilitását, így nem lesz olyan hatásos, ha megfagy” – mondta Jason Reed, a gyógyszertár-ellátási és egészségügyi információs technológia szakértője.

Hasonló hatások előfordulhatnak fagyasztott vakcinákban is. A fagyasztott vakcinák nem képesek elérni az immunizálást a betegben azon betegség esetében, amelyre a vakcinát adták, de szerencsére nagyon valószínűtlen, hogy egy ilyen fagyasztott gyógyszer specifikus káros hatást fejtene ki.

Sajnos nincs arra mód, hogy kiderítsük, hogy az inzulin vagy más fagyasztott gyógyszer injekciós üveg eléggé sérült-e ahhoz, hogy hatástalan legyen.

Ha az inzulint tartalmazó injekciós üveg fagyasztva van, azt ki kell cserélni. Azoknak a betegeknek, akiknek a gyógyszere véletlenül megfagyott, forduljon gyógyszerészéhez, hogy eldöntse, biztonságos-e a használatuk.

A gyógyszertárak több speciális céggel állnak kapcsolatban, akik postai szolgáltatásokat vesznek igénybe rendeléseiknél vagy szállítanak házhoz a betegek számára. Ez azt jelenti, hogy az ellátási lánc nagy hálózata nemcsak a gyártóktól a raktárba vagy a gyógyszertárba jutnak az elosztásnál, hanem a betegekhez is – mondta Pilz. Ez növeli azt az időtartamot, ameddig a gyógyszerek ki vannak téve ilyen szélsőséges hőmérsékletnek.

Mivel nem létezik olyan szabályozás, hogy minden postai megrendelő vagy gyógyszertárszolgálat következetesen csomagolja a gyógyszereket, hogy megvédje őket az időjárástól, így a betegek nem mindig kapják ugyanazt a gondosságot a termék ideális hőmérsékleten történő tárolásának biztosítása érdekében.

Pilz azt javasolta, hogy ha a beteg tudja, hogy egy gyógyszercsomag úton van, győződjön meg róla, hogy a lehető leghamarabb biztonságos hőmérsékletre kerüljön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.