Hogyan fejlődött ennyit az időjárás előrejelzés 30 év alatt?

2017. október. 19 16:07

Éppen harminc évvel azután, hogy a híres Nagy Vihar letarolta Angliát, az Ofélia hurrikán érte el az országot. Az előrejelzések ezúttal tökéletesen lekövették a vihar várható útját.

Jelentősen fejlődött az időjárás előrejelzés minősége az elmúlt három évtizedben, bemutatjuk, minek köszönhető ez a nagy mértékű javulás.

De először kezdjük azzal, hogyan is készül egy előrejelzés?

Az, hogy milyen idő várható a jövőben nagyban a jelenleg mért időjárási adatokon múlik.  Mérjük a hőmérsékletet, nedvességet, légnyomást, szélsebességet és szélirányt és még sok más egyéb időjárási elemet. Meteorológiai adatok nem csak a szárazföldi állomásokról származnak, hanem tengerjáró hajókról, sodródó bójákról és rádiószondákról, amiket ballonok engednek a magasba.

A világ minden tájáról érkeznek adatok egy számítógépes központba. Egy szuperszámítógépet használnak az ECMWF előrejelző központjában Angliában. Adatok milliárdjait táplálják a szuperszámítógépbe, amely quadrilliárd számítást hajt végre másodpercenként.

A memóriája 100000 okostelefon memóriájával ér fel.  Ez a szuperszámítógép óriási mennyiségű adatot produkál a számítások után, amelyet előrejelzésnek nevezünk. Ebből az előrejelző feladata, hogy 10 napra előre ezeket átnézze és összerakja a legvalószínűbb előrejelzést a nagyközönség számára. 50 lehetséges előrejelzési lehetőségből (szcenárió) készül  a legjobb előrejelzés.

Ezen kívül más előrejelző központok is készítenek előrejelzéseket szerte a világban. Ezeket mind összevetve a valósággal, például a a radar előrejelzéssel megállapítható, hogy mennyire jó a modell előrejelzése. Ezeket az előrejelzéseket látja a TV-ben, hallja a rádióban, vagy olvassa az interneten.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.