Hogyan készítsük fel házunkat a télre?

2017. november. 02 14:17

A hidegebb körülmények komoly fenyegetést jelentenek a lakások és házak számára szerte az országban. Hogyan készülhetünk fel legjobban ezekre a körülményekre?

A hőmérséklet nagyon gyorsan csökken ebben az évszakban. Sokan szeretnék, hogy minél hamarabb vége legyen a hideg időnek, de nem árt, ha felkészülten ér minket a télies időjárás. Néhány javaslat, hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések.

 1. Több kamrájú és időjárásálló nyílászárók beszerzése.
 2. A falak és padlások szigetelése, lezárása.
 3. Helyezze vissza a sérült, laza vagy hiányzó zsindelyeket, amelyeket egy téli vihar elsodorhat.
 4. Tisztítsa meg a csatornáit.
 5. Javítsa meg a tetőt, és távolítsa el a faágakat, amelyek a jéggel vagy hóval a saját vagy a szomszédja fejére eshetnek.
 6. Csomagolja be a vízvezetékeket az alagsorban, és borítsa be a kényes helyeket szigeteléssel a kisebb hőveszteséghez.
 7. Zárja el a külső csapokat, mivel ezek a csövek befagyhatnak és szétrepedhetnek.
 8. Engedje le az öntözőrendszerét.
 9. Ellenőriztesse háztetőjét, hogy az kibírja-e egy nagyobb havazás súlyát.
 10. Szüntesse meg az esetleges jégtorlaszokat –  a megolvadt hóból származó víz újrafagyhat az ereszcsatornában, így a víz a tető alá juthat,és eláztatja a belső falakat. A jéggátak elkerülése érdekében szellőztesse át a padlást.
 11. Szigetelje jól a padlás alját, hogy minimalizálja a felszálló meleg levegő mennyiségét. Érdemes vízszigetelő réteget csináltatni a tető alatt.
 12. Vezessük el a vizet úgy, hogy az ereszcsatornákat meghosszabbítjuk, hogy a víz kifolyása az alapzattól legalább 1 méter távolságra legyen.
 13. Ellenőriztesse a fűtési rendszert, nehogy egy hideg napon várakozzon a szerelőre.
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.