Hogyan lehet Ön is UV szakértő?

2018. július. 12 13:41

Az év azon időszakában járunk, amikor igazán megérezzük a nap erejét. Most bemutatjuk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az UV-sugárzás erejét és a biztonságos napfürdőzést.

Fontos, hogy megértsük mit jelentenek a különböző UV sugárzási szintek és ezek miként változnak az év folyamán. Az UV az ultra viola rövidítéséből származik. Magyarul ibolyántúli sugárzásnak is nevezzük. Ez a sugárzás, ha eléri a bőrünket, akár problémákat is okozhat, amennyiben nem vagyunk elég elővigyázatosak. A legfontosabb tényező, hogy az UV sugárzás mennyiségét meghatározzuk, az a hónap. Az UV sugárzás Magyarországon tavasszal fokozatosan növekszik, majd június-júliusban éri el csúcspontját az év során. Ahogy közeledik az ősz, ismét csökkenni kezd a sugárzás mennyisége. Ugyanannyi energiát kapunk a Napból áprilisban, mint késő augusztusban. Fontos tudni azt, hogy a bőrünket elérő UV sugárzás mennyisége, nem függ attól, hogy milyen meleg van, vagy milyen melegnek érezzük az időt. A legmelegebb nyáron a nagyvárosokban van. Mennyivel felfrissítőbb lemenni a tópartra és elmerülni a habokban? Az UV sugárzás pont ugyanannyi lesz a nagyvárosokban, mint a vízparton. Ugyanolyan könnyen le lehet égni 35 fokban, mint 20 fokban.

A borult idő sem jelent teljes védelmet, csak ha esik az eső és kabátot veszünk. Ha nem túl vastag a felhőzet, az UV bizonyos körülmények között áthatol, vagy a felhő szélekről visszaverődik. Ha nem érezi naposnak az időt, még akkor is le tud égni. Ezért kell vigyázni és megfelelő faktorszámú fényvédő krémet használni!

Kövesse nyomon folyamatosan frissülő UV előrejelzésünket oldalunkon!

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás