Hogyan tarthatjuk frissen a karácsonyfánkat az ünnepek alatt?

2018. december. 12 12:17

A műanyag karácsonyfák növekvő népszerűsége ellenére egy valódi fa szépsége és illata még mindig sok embert vonz, hogy minden szezonban megvásárolja a sajátját.

Azonban a valódi fa hitelességével és szépségével együtt jár, hogy a tűlevelek a földre hullanak. A kutatók és a fatulajdonosok nagyon sok trükköt kipróbáltak már a lehulló fenyőtűk mennyiségének csökkentésére. Mielőtt elindulna fát venni, néhány kulcsfontosságú trükköt jegyezzen meg és nagy rendetlenséget spórolhat meg vele. Amikor kivágott fát választ, a tulajdonos kipróbálhatja a tűk erejét egy könnyű húzással. Ha könnyen kijönnek a fenyőtűk, a fa valószínűleg nincs a legjobb állapotban. A vágott fát kicsit a földhöz ütögetve láthatja, hogy a laza tűk leesnek-e. Miután kiválasztotta a fát és megcsinálta az összes előkészületet, ami ahhoz szükséges, hogy a nappaliba vigye a fát, először meg kell győződnie róla, hogy a fa rendesen meg van locsolva. A fák csak megfelelő mennyiségű vízzel maradnak frissek. A fa életnedve rögtön a kivágás után elkezd szivárogni a vágásnál és a folyamat körülbelül 3 óráig tart.

Gyorsan hidratálva a fát, meggyőződve arról, hogy a víz jóval a vágás felett van, megnyugodhat, hogy a levelek nagy része a fán marad. Innentől kezdve fontos, hogy a feltételek a lehető legjobbak legyenek. Ennek egyik módja, hogy a fát távol tartja a forró és száraz levegőtől. Hűvösebb helyen tartsuk, és olyan LED-es lámpák használjunk, amelyek nem olyan forróak, mint a hagyományos lámpák. Így a fa hőmérséklete alacsonyabb lesz. A vízfelvétel és a párolgás sebességének lassításával a fa kevésbé hajlamos kiszáradni és tűket veszíteni.

További segítség a fának, ha egy kis cukoradalékot teszünk a vízbe, ezáltal a fa több vizet tud felszívni.

Egy másik trükk, amit néhányan próbáltak, az a hajlakk. Egy vizsgálat azt mutatta, hogy a hajlakk blokkolja a légzőnyílásokat a fenyőtűkön, lassítva a bomlási folyamatot. Itt fontos megjegyezni a hajlakk gyúlékonyságát, mivel a fa nem feltétlenül lesz mindig nyílt lángtól távol (pl. csillagszóró).

Bár az évek során más ötleteket, például forralt vizet, kólát, sört, energiaitalokat és még fehérítőt is ajánlottak, az eredményeknek még bizonyítaniuk kell ezek megbízhatóságát.
Az egészséges fa kiválasztásával, valamint megfelelő mennyiségű víz biztosításával a tulajdonosok biztosíthatják, hogy szép és egészséges fa lesz a szobában a téli szünetben és az ünnepek alatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.