Hogyan változott meg az időjárás a napfogyatkozás alatt?

2017. augusztus. 24 5:29

A napfogyatkozás alapvetően egy csillagászati jelenség, de jelentős változásokat gyakorol a földi időjárásra is, lássuk mik is ezek pontosan.

A Hold árnyéka jól látható volt a napfogyatkozás alatt az űrből, a műholdak rögzítették.

A teljes napfogyatkozás több érdekes meteorológia jelenséggel járt együtt, beleértve a hőmérséklet mélyrepülését, a besugárzás és a szélsebesség csökkenését is.
A GOES 16 műhold a déli órákban a Sziklás-hegységtől keletre rögzítette a Hold jól kivehető árnyékát.

Mielőtt a Hold árnyékának magja elérte volna a nyugati partot, a műholdképen együtt rögzítették a Kenneth nevű, akkor épp négyes erősségű hurrikánnal, amint délebbre a Csendes-óceánt szeli át.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat Pocatelloban (Idaho) 6 fokos, Seattle-ben 4 fokos, keleten pedig Champaignban (Illinois) 5 fokos hőmérséklet csökkenést regisztrált. New York államban, Apalachinban, ahol csak 70%-os volt a napfogyatkozás, mindössze 3 fokot csökkent a hőmérséklet. Hasonló változásokat figyelhettünk meg az 1999-es magyarországi napfogyatkozás idején is.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.