Hőmérsékleti rekordok dőlhetnek a következő napokban Európában

2018. október. 11 15:16

A következő napokban az időjárási viszonyok rendkívül támogatják a szélsőséges felmelegedést Észak-Európában, valamint az Északi-sarkvidéken.

A Callum névre keresztelt viharciklon, valamint a Kelet-európai-síkság felett elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében rendkívül meleg levegő áramlik Skandinávia irányába, de a hőhullám még az Északi-sarkon is érezhető lesz. A felmelegedés szombaton éri el csúcspontját. Akkor például Stockholmban és Koppenhágában 23, 24 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók.

Ilyenkor arrafelé mindössze 10-12 fok a jellemző maximum hőmérséklet, tehát az átlagoshoz képest 10-14 fokkal magasabb értékek várhatók, így akár a helyi hőmérsékleti rekordok is megdőlhetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.