Hőmérsékleti rekordok dőlhetnek a következő napokban Európában

2018. október. 11 15:16

A következő napokban az időjárási viszonyok rendkívül támogatják a szélsőséges felmelegedést Észak-Európában, valamint az Északi-sarkvidéken.

A Callum névre keresztelt viharciklon, valamint a Kelet-európai-síkság felett elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében rendkívül meleg levegő áramlik Skandinávia irányába, de a hőhullám még az Északi-sarkon is érezhető lesz. A felmelegedés szombaton éri el csúcspontját. Akkor például Stockholmban és Koppenhágában 23, 24 fokos hőmérsékleti maximumok várhatók.

Ilyenkor arrafelé mindössze 10-12 fok a jellemző maximum hőmérséklet, tehát az átlagoshoz képest 10-14 fokkal magasabb értékek várhatók, így akár a helyi hőmérsékleti rekordok is megdőlhetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.