Honnan lesznek idén legjobban láthatók a Perseidák?

2019. augusztus. 12 11:02

Látványos csillaghullás ígérkezik a következő éjszakán. Érkezik a Perseida meteorraj. Mutatjuk, az ország mely részeiről lesz legjobban látható a csillagászati esemény.

A Perseidák a Swift-Tuttle üstökösből erednek. Az üstökös korábbi pályája nyomán megmaradt por egy feltételezhetően nagyobb adagjával augusztus 12-én este találkozik Földünk.

Sötétedéstől pirkadatig óránként akár 50 meteort is megpillanthat az ember. A Perseidák, főként fotón jól láthatóan jellegzetes zöld-vörös színátmenetű meteorokat hoz. Éjszaka lehetnek csendesebb és meteorokban gazdagabb percek, a Perseidákra is jellemző, hogy általában pár percen belül számos rajtag néha valóban záporszerű benyomást keltve hullik, majd utána pár percig nem látunk egy hullócsillagot sem. Az erős holdfény mellett a Dunántúl nyugati területein az érkező hidegfront felhőzete is jelentősen zavarhatja a hullócsillagok megfigyelését (térkép alább a várható felhőzeti lefedettségről).

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással a hétvégéig biztosan nem kell számolni. Fagyosak a reggelek és csúszósak lehetnek reggelre az utak. A lassú melegedés tovább folytatódik, de jelentős változás nem lesz. Fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A hideg elpusztítja a kórokozókat, így kevesebb megfázásos tünet jelentkezhet. A borongós, párás idő kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot.

A légnyomás csökken.