Honnan lesznek idén legjobban láthatók a Perseidák?

2019. augusztus. 12 11:02

Látványos csillaghullás ígérkezik a következő éjszakán. Érkezik a Perseida meteorraj. Mutatjuk, az ország mely részeiről lesz legjobban látható a csillagászati esemény.

A Perseidák a Swift-Tuttle üstökösből erednek. Az üstökös korábbi pályája nyomán megmaradt por egy feltételezhetően nagyobb adagjával augusztus 12-én este találkozik Földünk.

Sötétedéstől pirkadatig óránként akár 50 meteort is megpillanthat az ember. A Perseidák, főként fotón jól láthatóan jellegzetes zöld-vörös színátmenetű meteorokat hoz. Éjszaka lehetnek csendesebb és meteorokban gazdagabb percek, a Perseidákra is jellemző, hogy általában pár percen belül számos rajtag néha valóban záporszerű benyomást keltve hullik, majd utána pár percig nem látunk egy hullócsillagot sem. Az erős holdfény mellett a Dunántúl nyugati területein az érkező hidegfront felhőzete is jelentősen zavarhatja a hullócsillagok megfigyelését (térkép alább a várható felhőzeti lefedettségről).

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnap érkezett hidegfront ma fokozatosan feloszlik felettünk. Északkeleten még időnként megerősödik a szél. Görcsös, migrénes fejfájás kialakulhat, majd a kellemetlen tünetek elmúlnak. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.