Hóvihar csap le Görögországra

2019. február. 23 11:13

Mielőtt még tavaszias idő venné kezdetét, a Balkán-félsziget déli területire komoly hóvihar csap le. Helyenként akár fél méternyi hó hullhat a következő 48 órában.

Az észak, északkelet felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű levegő a Földközi-tenger medencéjét elérve keveredik az ottani nedves, enyhe légtömegekkel, amely egy mediterrán ciklon kialakulásához vezet.

Görögországban, valamint Törökország nyugati területein esik belőle a legtöbb csapadék. Görögország csaknem fele hó alá kerül vasárnap estére. Síkvidéken csak átmenetileg fehéredhet ki a táj, de 400-600 méter felett összefüggő hóréteg kialakulása valószínű, a szombattól hétfő délig tartó időszakban. Az alábbi térképen látható, hogy Görögország magasabb hegyvidéki részein a következő két napban 30-50 centiméter, az ország délkeleti részén található hegycsúcsokon pedig akár fél méternél is több hó hullhat. A havazáshoz többfelé erős, viharos északi szél társul, amely komoly hóvihar kialakulásához vezethet az ország egyes részein.

Térképen: a hétfő délig várható friss hó mennyiség Görögországban

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.