Ifjú természetvédőket keresnek hazánk nemzeti parkjaiba

2022. március. 26 12:06

Hivatásos természetvédelmi őröktől leshetik el 18 és 24 év közötti fiatalok a természetvédelem terepi munkáit a választott nemzeti parkban.

2022. április 22-éig jelentkezhetnek azon elhivatott, 18 és 24 év közötti fiatalok, akik szívesen tennének környezetünk védelméért, és nem riadnak vissza a terepen elvégzendő feladatoktól. Hazánk nemzeti parkjainak összefogása eredményeképp idén már 10. alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr Programot, melynek célja a természetvédelem népszerűsítése a fiatalság körében, a természet iránti felelős és gyakorlatias gondolkodásmód elősegítése, az adott nemzeti park táji és természeti értékeinek megismertetése.

A jelentkezők közül összesen 80 szerencsés fiatal vehet részt hazánk 10 nemzeti parkjában egy tíznapos nyári gyakorlaton, melynek során minden ifjú kócsagőr egy hivatásos természetvédelmi őrtől lesheti el a gyakorlati teendőket. Az elmúlt években a kócsagőrök részt vehettek például gólyafióka-mentésben, éjszakai denevérgyűrűzésben, fokozottan védett orchideák felmérésében, ürgék befogásában és áttelepítésében, vadkamerák kihelyezésében, gémtelep csónakból végzett megfigyelésében és rétisasfészkelés ellenőrzésében is.

A legeredményesebb ifjú kócsagőrök szeptember közepén összemérik tudásukat, melynek nyertese az Erdélyi-középhegység Natúrparkban szerezhet további ismereteket.

Kép forrása: Ifjú Kócsagőr Program

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.