Így születik egy természetes forgószínpad

2018. január. 12 15:44

A természet időnként érdekes formákat képes produkálni. Az alábbi videón már-már művészi kivitelezésben jelenik meg a tél "kezének munkája".

Az utóbbi napokban egy kínai folyócskán alakult ki ez a rendkívüli jelenség. Ahogy a folyó kiszélesedik, a beáramló víz egy folyamatos örvényt képez. A hideg, téli idő hatására a folyó fokozatosan befagyott, de annyira még nem volt hideg, hogy az egész egybefüggő jégfelszínné alakuljon. Felfedezhető, ahogy a jég fokozatosan terjeszkedett -hasonlatosan a fák évgyűrűihez – koncentrikus körök alakultak ki. Először a kör közepe szilárdult meg, ahol az áramlás sebessége a legkisebb, majd az idő múlásával érte el maximális kiterjedését. A jég alatt örvénylő víz folyamatosan forgásban tartja a tökéletes kör alakú jégtáblát. Vajon ki tudna játszani ekkora jégkoronggal?

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.