Ikonikus helyek, amelyeket elnyelhet az éghajlatváltozás

2018. május. 04 6:29

Vessünk egy pillantást néhány híres természeti csodára és csodálatos, ember által alkotott építményekre, amelyek létezését a változó éghajlat fenyegeti.

A világ leghíresebb helyei és történelmi helyszínei közül többet is fenyeget az erózió, áradások, tűzvész és más furcsa, szélsőséges időjárási viszonyok.

Velence a víz alá süllyed

Velence, az ősi olasz város, ahol csatornákon közlekednek utak helyett, gyakran elönti a víz. Évente néhányszor, amit a helyiek az Acqua Alta-nak vagy a magas víznek neveznek. Előfordul, hogy a magas hullámokat az erős szél felkorbácsolja, árvizet okozva. A globális felmelegedés miatt a tengerszint emelkedése fenyeget. A rendszeres áradások miatt csak romlik a helyzet. És ami még közrejátszik, hogy a város alapja szó szerint süllyed évente 1 milliméterrel. A képeslapok kedvelt témája, a Piazza San Marco gyakran kerül víz alá, amikor az Acqua Alta eljön. 2012 októberében a város több mint 70 százalékát árasztotta el a víz, 150 centiméterre emelkedett a tengerszint fölé. A városban a rekord magas vízállást 1966-ban jegyezték fel. Ekkor 194 centiméterre emelkedett a víz a tengerszint fölé.

A MOSE a Modulo Sperimentale Elettromeccanico rövidítése vagyis Kísérleti Elektromechanikus Modul. Ez egy mesterséges gátsorozat, amely lefedi a lagúnák bejáratát. Váratlan árvizes helyzetben a város védelme érdekében fel lehet őket emelni. Még nem fejeződött be az építkezés, így nem lehet tudni, hogy mennyire lesz hatékony.

 

Jozsué-pálmaliliomok kipusztulás szélén állnak a Joshua Tree Nemzeti Parkban

Az ikonikus Jozsué fák a Kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Parknak adják a nevét. Ezek a fák haldokolnak, és a globális felmelegedés hibáztatható ezért. A nemzeti park sivatagi körülményei között csak kevés fa tud növekedni. A kaktusz szerű Jozsué fák mindig is képesek voltak ellenállni a hőségnek. Nem csak túlélték, de virágoztak is. A nemzeti park számos Jozsué fája már elpusztult, mert képtelen volt ellenállni a melegebb, szárazabb éghajlatnak. A növények sekély gyökérrendszerrel rendelkező csemetéinek most kevés esélye van a túlélésre, és már néhány mélyebb gyökérrendszerrel rendelkező, kifejlett fa is elpusztult. A Joshua Tree Nemzeti Park bizonyos területein már nem élnek Jozsué fák. Egyes tudósok azt állítják, hogy ha a globális felmelegedés folytatódik, akkor a század végére a Jozsué fák eltűnhetnek a park 90 százalékáról.

A floridai Everglades mocsár is veszélyben

A vízutánpótlás csökkenése és a tápanyag szennyezése veszélyezteti az Everglades Nemzeti Parkot Florida államban. Veszélybe sodorja az egyedülálló ökoszisztémában élő vadon élő állatokat. Az UNESCO szerint a park a nyugati féltekén a legnagyobb mangrove ökoszisztémát képviseli. A legnagyobb összefüggő fűrészfű préri állományát és Észak-Amerikában a szárnyas madarak legjelentősebb költőhelyét jelenti. Elképzelhető, hogy a Florida Everglades egyedülálló vízi életközössége tovább pusztul. Az UNESCO 2010-ben hirdette ki, hogy az Everglades Nemzeti Park felkerült a Veszélyeztetett Világörökség listájára. Megállapították, hogy jelentősen csökkent a tenger és torkolat biodiverzitása. Folytatódik a kísérlet az Everglades vízellátásának és minőségének helyreállítására. Az élővilág és a vadon élő állatok védelme érdekében folytatódnak az erőfeszítések, beleértve a híres krokodilokat és aligátorokat. Kérdés, hogy a már elszenvedett károkat ki lehet-e küszöbölni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.