Interaktív atlaszon a világ éghajlati adatai

2024. február. 20 11:30

Február 20-tól interaktív atlaszon böngészhetjük a világ éghajlatának múltbeli és jövőbeli adatait a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálatnak köszönhetően.

A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat február 20-tól tette elérhetővé weboldalán az interaktív klímaatlaszt. Az új megjelenítés az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC-IA) interaktív atlaszára épül, s rengeteg hiteles információt tudhatunk meg belőle a világ éghajlatának múltbeli és jövőbeli trendjeiről.

Ezzel az alkalmazással a felhasználók az egész bolygóra vonatkozó információkat böngészhetnek, de kontinensekre vagy országokra is szűkíthetik a keresést. Képet kaphatnak a kulcsfontosságú változókról, és testreszabhatják azokat. Például egy kiválasztott országra akár évszakra, akár tetszőleges időintervallumra összesített adatokat láthatnak.

Az atlasz segítségére lehet a döntéshozóknak is a jövőre vonatkozó döntések meghozatalában, hiszen 30 paraméter éghajlati megfigyeléseit, újraelemzéseit és előrejelzéseit egyesíti.

A klímaatlasz ide kattintva érhető el.

Forrás: climate.copernicus.eu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.