Irma és Maria, a ritka hurrikán páros

2017. szeptember. 25 15:06

Irma és Maria az évtized első atlanti-óceáni 5-ös kategóriájú hurrikán párosa adott évben. A megfigyelések kezdete óta mindössze 5 másik évben volt két ilyen pusztító vihar, az adott szezonban.

Mindketten meghaladták az 5-ös kategória küszöbét, ami egy adott hurrikán szezonban nagyon ritka jelenség az Atlanti-óceánon. Egy évtizeddel ezelőtt történt utoljára ilyen, és a történelemben csak mindössze néhányszor fordult elő.

Az Atlanti-óceánon az 5-ös kategóriájú hurrikán nagyon ritka. Mindössze 33 ilyen hurrikánt regisztráltak 1924 óta. Az pedig, hogy két hurrikán is elérje ezt a szintet ugyanabban az évben, egy kivételes esemény. Ez a történelmi feljegyzésekben mindössze másik öt alkalommal történt meg.

A 2007-es szezon volt az utolsó, amikor ez előfordult az Atlanti térségben. Dean és Felix, Mexikóban és Nicaraguában ért partot ezzel a pusztító intenzitással.
1932-ben, 1933-ban, 1961-ben és 2005-ben volt még hasonló 5-ös fokozatú hurrikán páros. 2005-ben volt a legtöbb 5-ös kategóriájú hurrikán: Emily, Katrina, Rita és Wilma. Észrevehető, hogy az egész 20. században három alkalommal alakult ki a jelenség, ugyanerre a 21. században mindössze 17 évet kellett várni. Persze lehetséges, hogy ebben az évszázadban már nem lesz ilyen együttállás, de az éghajlat jelenlegi állását nézve erre kicsi az esély.

Majdnem tökéletes légköri és óceáni viszonyokra van szükség ahhoz, hogy egy 5-ös fokozatú hurrikán szörnyeteg kialakuljon.

Alacsonyszintű szélnyírás, sok-sok nedvesség a légkörben és szabad, meleg óceáni vízfelület, amiknek mindenképp együtt kell állniuk ahhoz, hogy egy alacsony nyomású trópusi ciklon létrejöjjön és aztán hurrikánná fejlődve elérje az 5-ös kategóriát.

Más egyéb tényezők is kellenek: a szárazföld hiánya, ami a súrlódás révén energiát venne el a rendszertől.

Az idei év két legerősebb hurikánja a műholdképen:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.