Irma órákon belül lecsap Floridára

2017. szeptember. 09 11:37

Irma hatalmas pusztítást végzett a Karibi-tenger szigetein, jelenleg Kuba északi részén vonul át, majd északnak fordul és letarolja Floridát is.

A hét elején még bizonytalanok voltak az előrejelzések, hogy pontosan milyen útvonalon fog mozogni az Irma hurrikán a mostani hétvégén. A lehető legrosszabb forgatókönyv kezd kibontakozni, hiszen középpontjával éppen Florida fölött fog átvonulni. Erejéből alig veszít, 4-es kategóriájú hurrikánként fog partot érni. Óriási csapadék kíséri, 250-350 milliméter fog lehullani alig 24 óra alatt. Emellett a 220-260 km-es szél 2-3 méterrel fogja megemelni a tenger vízszintjét, így szinte szökőárként fog a tengervíz a part menti városokra zúdulni. A lakosság nagy része már elhagyta az állam déli területeit, ahol várhatóan a legnagyobb lesz a pusztítás.

A fenti kép a következő 5 nap legerősebb széllökéseit mutatja. Látható, hogy a vihar szinte mértani pontossággal vonul végig Floridán délről észak felé haladva.

Szombat délután éri el Florida déli csücskét, majd vasárnap estére letarolja az egész államot.

 

Most még Kuba északi partvidékeit ostromolja. Az alábbi videón látható, hogy érte el Kubát a félelmetes örvény:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.