Itt a medvehagymaszezon! Merre keressük?

2017. március. 28 11:21

A nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák. Sokáig feledésbe merült de az elmúlt néhány évben reneszánszát éli.

 

Remek kirándulóidő ígérkezik a hétvégén, érdemes felkerekedni.

A medvehagyma illatában és ízében is nagyon hasonlít a fokhagymára. Kinézetében meg a gyöngyvirágra. Ami azért elég problémás mert az meg ugye mérgező és elég könnyű őket összekeverni. Mondjuk ha megdörzsöljön a leveleket, akkor viszonylag könnyő őket beazonosítani mert a medvehagymának erős fokhagyma illatava van.

forras: mezesmadzag.blogspot

A medvehagyma vadon termő fűszer – és gyógynövény. Rengeteg mindenre jó. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, fertőtleníti a gyomrot, segíti a bélműködést. Lehet használni, szószokba, levesekbe, péksüteményekbe, salátába szóval gyakorlatilag mindent fel lehet vele dobni.

Ha mi akarjuk gyűjteni…

Mivel élelmiszernek minősül ezért gyűjtése engedélyhez kötött. Ha saját felhasználásra szedjük, akkor erre az ideális időpont éppen most van. Március vége, április eleje. Főleg gyertyán, tölgy vagy bükk erdők, árnyékos aljnövényzetében nő. Állami erdőkben 2 kg-ig bárki szedheti. Nagyobb tételben kizárólag az erdő tulajdonosának engedélyével szabad.

Ha venni szeretnénk…

Mindig csak olyan medvehagymát vegyünk, amin fel van tüntetve a gyűjtő vagy forgalmazó neve és címe illetve, hogy honnan származik. Sok az illegálisan gyűjtött vagy importált áru, ezért a NÉBIH azt tanácsolja a vásárlás előtt a vevők ezeket az adatokat mindenképpen ellenőrizzék.

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.