Jégszobor kiállítás nyílik a Balaton déli partján

2021. február. 10 14:58

Csütörtök hajnalra a Balaton térségét is eléri a sarkvidéki eredetű hideg. A viharos szél a partot érő hullámok vizéből várhatóan különös jégformákat kezd el építeni.

Hazánkban ritkán fordulnak elő olyan téli időjárási helyzetek, amikor a viharos szélben a partra kicsapó hullámok vize a különböző tereptárgyakra fagy. Vagy túl enyhe az idő és nem képződik jég vagy pedig a tavat jégpáncél borítja, ezáltal hullámok sem tudnak képződni. Ezúttal azonban ideálisak lesznek a feltételek, ugyanis az éjféli óráktól az északi, északnyugati szél viharossá fokozódik, a hőmérséklet negatív tartományba kerül és a tavat még jég sem fedi. Várjuk olvasóink fotóit a jelenségről facebook oldalunkon.

Az alábbi ábrán a csütörtök reggel 7 órakor várható széllökések erősségét mutatjuk be. Várhatóan napközben tovább erősödik a szél ereje.

A hőmérséklet csütörtökön egész nap -3, -5 fok között alakul a Balaton környékén, estétől pedig tovább csökken a hőmérséklet.

Várhatóan a természet egészen addig fogja a “jégszobrokat” építeni, amíg a tó a part mentén el nem kezd befagyni. Addig is néhány korábbi kép a Balatonról és más tavakról, jégszobor képződés idején:

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.