Jobb, ha megszokjuk a sarkvidéki hideg látogatását

2019. január. 30 10:57

A poláris ciklon tartja helyben a sarkkör feletti hideg légtömegeket. A globális felmelegedés hatására azonban az örvénylés gyengül, egyre gyakrabban szökik ki sarkvidéki hideg levegő a mérsékelt övi területekre.

Poláris légtömeg okoz -38 fokos extrém hideget az Egyesült Államokban. Kanadában -44 fokos fagy várható január 30-án, szerdán. Az utóbbi években megszaporodott a sarkvidéki hidegbetörések száma, egyre gyakrabban vándorol a poláris ciklon.

Az elmúlt hónapban az Északi-sark felett 30 kilométerrel a megszokott, rendkívül hideg levegő hőmérséklete gyorsan emelkedni kezdett a délről beáramló meleg légtömeg következtében. Mintegy 70 fokos melegedés volt megfigyelhető. Ezt “hirtelen sztratoszférikus melegedésnek” nevezik. A meleg hatására a poláris örvényről leváló, rendkívül hideg légtömegek indultak útjukra, mondta Judah Cohen, a Boston melletti Atmospheric Environmental Research kutatója.

Kép forrása: meteociel.fr. Borítókép: Climate Reanalyzer https://ClimateReanalyzer.org

Amikor a sarkvidéki poláris örvényt (polar vortex) kiváltó erők gyengék, a bejutó meleg légtömegek megoszthatják, vagy kiszoríthatják a poláris örvényt, leggyakrabban Szibéria felé. A közelmúltban többször is lezajlott ez a folyamat – a poláris örvény részei fagyos hideget hoztak idén Európa, Szibéria és Észak-Amerika területeire.

A kutatások alapján az éghajlatváltozás hosszú távon a poláris ciklon gyengülését okozza, így a jövőben többször kiszökhetnek hideg légtömegek a poláris térségből. A változás a sarkvidéki területek számára sem előnyös. Cohen – sokak által vitatott – feltevése szerint az olvadó sarki jég- és szibériai hótakaró magas nyomású minták kialakulását segíti a Barents- és a Kara-tengerek vidékén, melyek gyengítik az alacsony nyomású polar vortex rendszert. Ha a polar vortexről leváló légtömegek vándorolni kezdenek, helyükre meleg levegő tör be az Északi-sark fölé, Alaszka, Grönland és Kanada térségébe, mondta Jeff Masters, a Weather Underground meteorológusa.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.