Jogi személyként ismerték el a Gangesz és a Jamuna folyókat Indiában

2017. március. 22 7:51

Jogi személyként ismerte el egy indiai bíróság az országban élő csaknem egymilliárd hindu által szentként tisztelt Gangeszt és legnagyobb mellékfolyóját, a Jamunát, hogy megóvják őket a további szennyezéstől.

Az észak-indiai Uttarakhand állam legfelsőbb bírósága hétfőn mondta ki, hogy a két folyó jogalanyi státust kapott, ami azt jelenti, hogy, ha bárki beszennyezi őket, az egyenértékű azzal, mintha egy embert bántalmazna.

Az ügyben eljáró bírók az új-zélandi Whanganui folyót hozták fel példaként, amelyet a világon elsőként ismertek el jogi személyként a múlt héten. A wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére szavazta meg, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.

Az uttarakhandi bíróság három személyt jelölt meg, akik a Gangesz és a Jamuna, valamint mellékfolyóik érdekeit képviselhetik a bíróságon.

Az ügy azután került a bíróság elé, hogy hivatalos személyek panaszt tettek amiatt, hogy Uttarakhand és a szomszédos Uttar Prades állam nem működik együtt a szövetségi kormánnyal a Gangesz védelmét szolgáló bizottság felállításában. A bíróság döntése értelmében az érintett testületnek három hónapon belül fel kell állnia és meg kell kezdenie működését.
Környezetvédelmi aktivisták szerint India gazdasági fejlődésével párhuzamosan sok folyó válik egyre szennyezettebbé országszerte, mert a törvényi tiltás ellenére a városi szennyvízcsatornák, a mezőgazdaságban használt rovarirtószerek és az ipari hulladékok is az élő vizekbe kerülnek.

Vimlendu Dzsha, aki több mint egy évtizede küzd a Jamuna megtisztításáért elmondta, hogy önmagában a bírósági döntés nem lesz elég az érintett folyók pusztulásának megállításához.
“A helyi vezetésnek, a hatóságoknak és a városlakóknak kell tenniük valamit a folyó megtisztításáért és a további szennyezés megakadályozásáért” – húzta alá az aktivista, hangsúlyozva, hogy a megfelelő intézkedések hiányában, komoly ökológiai és egészségügyi válsággal kell majd szembenézni.

A szennyvízzel és ipari hulladékkal terhelt Jamuna egyes szakaszaiból már teljesen eltűntek a vízi élőlények. A folyó megtisztított vize szolgál ivóvízként Delhi csaknem 19 millió lakosa számára.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.