Jogi személyként ismerték el a Himalája több gleccserét, tavát és erdejét

2017. április. 04 4:00

Jogi személyként ismerte el a Himalája több gleccserét, tavát, vízesését, erdejét és mezejét egy indiai bíróság.

A hegyi természeti értékek ugyanazt a státuszt kapják, mint India szent folyói, a Gangesz és a Jamuna a mérföldkőnek számító március 20-i ítéletben. A jogi személyiség elismerésével a természeti értékek pusztításának akarnak gátat szabni.

A hegyláncot védő pénteki határozatban a bíróság a Gangeszt és a Jamunát tápláló gleccserek, a Gangotri és a Jamunotri jogi személyiségét ismerte el. “Az emberrel egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, hogy a testükön ejtett sebeket ugyanúgy kezeljék, mint az emberi test sérüléseit” – írta határozatában a himalájai Uttarakhand állam legfelsőbb bírósága.


A Jamunotri-gleccser drámai ütemben zsugorodik, a Gangeszt tápláló Gangotri is “gyorsan húzódik vissza” – áll a bíróság közleményében.
“Nagyjából 25 év alatt több mint 850 métert húzódott vissza” – mondta Radzsiv Sarma és Alok Szing, a kéttagú bírói tanács tagjai. Ugyanez a tanács ismerte el a Gangesz és a Jamuna jogi személyiségét márciusban.

Indiát azonban megelőzte Új-Zéland: a wellingtoni parlament az őslakos maorik kérésére szavazta meg március 15-én, hogy az ország harmadik leghosszabb folyója, a 290 kilométeres Whanganui, maori nevén Te Awa Tupua önálló jogalanyként szerepelhessen vitás ügyekben.

Címkék:, , , ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.