Jön a fagy, nincs még vége a kátyú szezonnak!

2018. március. 13 10:27

A fagypont alatti hőmérséklet az utakon egyre több kátyú és lyuk kialakulását okozza, mivel a hó és a jég károsítja az útfelületeket.

A kora tavaszi időszak a legrosszabb ilyen szempontból, mivel a fagyást ilyenkor gyakran követi olvadás, akár naponta többször is.  A szélsőségesen hideg időjárás csak rontott az amúgy sem ép útfelületeken.

Ha autóval belehajtunk, az károsíthatja az autó felfüggesztéseit, roncsolhatja a lengéscsillapítókat és a gömbfejeket.

De a gödrök nagy veszélyt jelentenek például a kerékpárosokra is. Akár személyi sérülés vagy a legrosszabb esetben halálos baleset is előfordulhat.

Tavaly a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt. nettó 9,95 milliárd forintot költhetett “kátyúzásra”, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását tette lehetővé.

A téli útüzemeltetési időszak minden év november 10-től március 15-ig tart. Idén minden bizonnyal meg kellett hosszabbítani a téli készenlétet, az elhúzódó hideg időszak miatt.

A cég elsősorban a saját útellenőrein keresztül szerez információt a kátyúkról, több száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közel 32 ezer kilométeres közúthálózatot. Köszönettel veszik a lakossági és egyéb bejelentéseket. Először minden esetben a gyorsforgalmi és főutakon, majd a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.